OSMO POLYX ORIGINAL

četrtek, 10. julij 2014

OSMO zaščita za luskuzni hotel v narodnem parku Patagonije

"Torres del Paine« je eden najbolj znanih narodnih parkov v Čilu, ki se nahaja med subpolarnimi gozdovi in patagonskimi stepami in je od leta 1978 proglašen za rezervat biosfere UNESCO-a ,  neke vrste vzorčni model na področju trajnostnega razvoja na področju okolja, gospodarstva in sociale. Pokrajina se ponaša z impresivnimi gorami, ledeniki, fjordi in velikim številom jezer. Na bregu slapov Salto Chico so leta 1993 odprli hotel »Salto Chico«, ki nudi edinstven razgled na »Torres del Paine« (igličasta granitna gora), ki hkrati predstavlja tudi grb narodnega parka.

 

Mojstrska arhitektura v sožitju z naravo

Hotel se ponaša z 49 sobami, zasnoval pa ga je čilski arhitekt Jose Cruz, leta 2008 prejel tudi prestižno nagrado »Spirit of Nature Wood Architecture Award«, kjer ga je v svojem govoru na podelitvi nagrade predsednik žirije, profesor Matti Rautiola, poimenoval kar za mojstra ravnanja z lesom.  Slednje je vidno tudi v zasnovi hotela Salto Chico, v njegovi preprosti eleganci. Prevladujoči materiali so les in cement, tako znotraj kot zunaj. Slednja predstavljata odlično kombinacijo v boju proti ekstremnim vremenskim razmeram, močnemu vetru in velikimi temperaturnimi nihanji, kot smo jim priča v Patagoniji. Medtem ko se zunanjost hotela z belo barvo odlično usklajuje s snegom in ledom gorskih ledenikov, pa je v notranjosti velik poudarek na toploto in svetlobo.

 

Zaščita in nega iz Osma

Lenga, posebna vrsta čilske bukve, ki je bila uporabljena v notranjosti, predstavlja topel kontrast belim stenam. Za optimalno zaščito lesa so bile notranje lesene površine zaščitene z Osmo Polyx Original oljem 3032, ki nudi svilnato-mat sijaj, s katerim so lesene površine dobile optimalno zaščito, pri tem pa se je ohranila tudi naravna barva lesa. Pri tovrstnih obnovah je zaščita z Osmo Polyx Original oljem še toliko bolj priporočljiva, saj sam premaz ohranja naravno barvno lesa in hkrati omogoča enostavno vzdrževanje, izredno odpornost na vodo in umazanijo. Lesene površine notranjosti hotela tako ostajajo optimalno zaščitene, hkrati pa skozi svojo ohranjeno naravnost izžarevajo toplino in udobje.