Vprašanja in odgovori

Za notranjo uporabo

 

Ali lahko tla prebarvam z drugo barvo?

Da, z Osmo Wood Wax premazom. Nanesite izdelek s trdo krtačo/čopičem, pustite, da se vpije v površino in nato odvečen premaz obrišite s krpo, in sicer v smeri lesnih vlaken. Pustite, da se čez noč premazana površina suši, pri tem za zagotovite, da je prostor dobro zračen in nato nanesite tanek sloj ali dva Polyx® olja za zaključek.

 

Kaj se zgodi, če se poškoduje le del lesene talne obloge?

Nasprotno od številnih klasičnih lakov se lahko poškodovane dele površine, obdelane z Osmo izdelki, pobrusi in obnovi z istimi izdelki, brez vidnih sledi krtače ali čopiča.

 

Na kaj moram biti pozoren pri premazovanju trdih vrst lesa?

Nekatere trde vrste lesa, kot Jatoba in Merbau, imajo visoko gostoto in visoko vsebnost olj, kar zmanjšuje njihovo sposobnost vpijanja premazov. Priporočamo obdelavo tovrstnih vrst lesa z Wood Wax voskom, ki je dovolj tanek, da prodre dovolj globoko v pore takšnih vrst lesa, ter z Osmo Special olji.

 

Kaj se zgodi, če sem pri nanašanju uporabil preveč premaza?

Če ste nanesli preveč Osmo Polyx® olja, bo čas sušenja bistveno daljši. V kolikor se vam to zgodi, poskrbite za dodatno zračenje z odprtjem oken in vrat, da se lahko izdelki sušijo na naraven način z oksidacijo. Če se kot posledica na površini pojavijo poškodbe, popravite poškodbe, kot je navedeno zgoraj.

 

Kaj se zgodi, če sem pri nanašanju uporabil premalo premaza?

Če ste nanesli premalo premaza, se lahko na površini pojavijo vodni madeži, les se lahko posuši ali izgleda dolgočasno. V tem primeru priporočamo dodaten nanos Osmo Polyx® olja.

 

Za zunanjo uporabo

 

Kako moram pripraviti površino pred nanašanjem barvnih premazov Osmo?

Površina mora biti čista, suha (vsebnost vlage maksimalno 20 %) in brez možnosti zmrzovanja.

 

Ali lahko Osmo barvne premaze mešam med seboj?

Da. Barvni odtenki barvnih premazov omogočajo medsebojno mešanje v kateremkoli razmerju. Npr. Osmo Country Colour 2404 Zelena barva se lahko meša z Osmo Country Colour 2703 Temno sivo barvo, da potemnimo barvni odtenek.

Informacija: Osmo Country Colour barve lahko dobite po naročilu v 186 RAL in 1950 NCS barvnih odtenkih.

 

Katere drevesne vrste naj pri zunanji uporabi zaščitimo z Osmo Impregnacijo, da podaljšamo obstoj lesa oz. elementov, ki jih želimo zaščititi?

Zaščito z Impregnacijo priporočamo za ves les, ki bo dalj časa izpostavljen vlagi. Še posebej pa predhodno impregnacijo priporočamo za drevesne vrste kot so smreka, jelka in bor, kajti pri teh drevesnih vrstah bistveno podaljšamo obstoj s predhodno impregnacijo.

 

Ali je Osmo Impregnacija vsestranski premaz?

Ne, Osmo Impregnacija ni vsestranski premaz. V kolikor želite les dodatno zaščititi pred UV žarki in v kolikor želite, da les ohrani naravno lepoto, je priporočljiva dodatna zaščita, npr. z Osmo One Coat ali Country Colour olji. WR Impregnacija varuje les predvsem pred insekti, gnilobo in plavino.

 

Zakaj se na lesu pri zunanji uporabi pojavijo glivice in kako jih odstranimo?

Najpogosteje se glivice pojavijo na lesu na posamezni točki kot črna, včasih tudi rjava, obarvanost lesa. Mahovi in alge se pojavijo kot zeleno obarvana pigmentacija. Tovrstni organizmi postopoma spreminjajo barvo lesa in se lahko razširijo po celotnem lesu. Ti pojavi so najpogosteje posledica visoke vlage in drugih okoljskih vplivov – posebej v senčnih področjih ali v bližini vode. Les se z napadom glivic in diskoloracijo ne uniči. To lahko odstranimo npr. z Osmo Gard Clean koncentratom ali z drugimi sredstvi, ki jih lahko dobimo za zaščito pred glivicami in drugimi organizmi. Za dodatno zaščito pred glivicami, mahom in algami priporočamo zaščitni premaz, kot je Osmo naravna oljna  lazura.

 

Ali nudijo lazurni premazi tudi UV zaščito lesa?

Učinkovito zaščito pred UV žarki lahko dosežemo tudi s transparentnimi premazi. Temnejši odtenki nudijo boljšo zaščito pred UV žarki kot svetlejši, zato bodite pozorni na izpostavljenost lesa soncu.

Dodatni premaz z Osmo UV Protect oljem lahko bistveno podaljša obstojnost vsem ostalim Osmo zaščitnim premazom.

 

Ali obstaja tudi brezbarvna UV zaščita za les za zunanjo uporabo?

Da, Osmo UV Protect olje vsebuje posebne brezbarvne sestavine, ki ob pravilnem nanosu nudijo lesu odlično zaščito pred UV žarki. Pri tem dodatno zavira sivenje lesa ter podaljša obstojnost in naraven videz lesa.

 

Zakaj se barvni odtenek premaza v pločevinki razlikuje od nanešenega premaza?

Premazi se lahko, odvisno od vrste lesa, na katero jih nanašamo, razlikujejo v barvnem odtenku, potem, ko jih nanesemo na površino.

Barvni odtenek, ki se nahaja na nalepki na pločevinki, ni nujno, da se ujema z dejanskim barvnim odtenkom na lesu, saj vsak les drugače reagira na posamezni barvni odtenek.

Priporočamo, da pred premazom celotne površine premaz testno nanesete na manjši del površine.

 

Kako ravnamo in delamo z lesom, ki že vsebuje naravne oljne sestavine?

Eksotične vrste lesa (kot npr. Iroko, Massaranduba, Tik, Bangkirai,…) in še posebej drevesne vrste z visoko vsebnostjo smole (kot npr. macesen in duglazija) vsebujejo sestavine, ki les naredijo obstojnejši in nudijo naravno zaščito pred glivicami, insekti in plavino. Ko povezujoče sestavine Osmo olj prodrejo v notranjost teh vrst lesa utegnejo naravne sestavine onemogočati globoko penetracijo olj in s tem skrajšati čas sušenja in obstojnost premaza.

Zato priporočamo, če ne gre za suh in obdelan les, da les teh drevesnih vrst naravno sušimo 3 do 4 mesece. Impregnacija zaradi naravnih sestavin v lesu omenjenih drevesnih vrst ni potrebna.

Osmo Special olja so razvita za izpolnjevanje individualnih zahtev posameznih drevesnih vrst. S tem ohranja les naravno barvo in strukturo ter vse estetske lastnosti, ki jih ima kot surov les.

V kolikor uporabite transparenten premaz za vaš les priporočamo, da ga dodatno zaščitite z Osmo UV Protect oljem ter tako preprečite prehitro sivenje in pigmentacijo lesa.

Nasvet: Če nanašate oljne premaze na večje površine lesa priporočamo uporabo Osmo krtače za tla v širini 150 mm, ki omogoča hitro in enostavno delo z olji.

 

Ali lahko Osmo Country Colour barvna olja nanašamo tudi z razpršilom?

Osmo Country Colour barva olja praviloma nanašamo kot tanko plast na čisto in suho površino s krtačami,  čopiči ali z valjčki, pri čemer priporočamo Osmo pribor, razvit prav za ta namen.

V kolikor nanašate Osmo Country Colour barvna olja z razpršilom priporočamo naknadno hitro obdelavo z Osmo krtačo, da se olje enakomerno porazdeli.